С имена на цветя - Покана за участие

За мен и за проекта 


Здравейте! Казвам се Вера Хаджийска и съм български фотограф и мултидисциплинарен артист базиран в Англия. 

„С имена на цветя“ е дългогодишен проект, който изследва репресиите и насилствената смяна на имената на мюсюлманите в България. Чрез работата си се стремя да науча как тези исторически събития са повлияли на културната, религиозната и националната идентичност на хората и техните наследници. 


Мотивацията ми да работя по тази тема идва от много лично място. Моето семейство са помаци от Родопите. Идват от Чамла, Мугла и Триград, но в момента са разпръснати навсякъде из България и по света. Част от роднините ми са се изселили в Турция през 60те години. Друга част от семейството ми са били насилствено изселени в Търновско, Северна България. Бащата на дядо ми е изпратен в лагер Белене, където умира. Така пъстра и натежала от спомени е историята на моето семейство. 


Всичко това, обаче, аз научих за пръв път преди няколко години.  През 2017 година, докато интервюирах баба ми и дядо ми за семейната ни история, те съвсем между другото споменаха своите “стари имена“. Така за пръв път научих за насилствените преименувания. От там започна интересът ми по темата. 


От 2017 до 2019 година създадох първата част на проекта “С имена на цветя“, която представлява комбинация от автопортрети, видео и аудио инсталация, архивни документи и други елементи вдъхновени от разкази и спомени на роднини. В тази част от проекта използвах себе си за модел. Самият проект е също опит за осмисляне на моята лична идентичност и наследствена травма, която бе скрита от мен дълги години. 


Докато слушах тези семейни разкази, се чудех какво ли са преживели други мюсюлмански семейства. Тези събития и политики са засегнали голяма част от българското население, но всеки човек е възприел и реагирал на травмата по различен начин.


Интересувам се от това как процесите по смяна на мюсюлманските имена са оказали влияние на идентичността на хората (както хора, които са преживели преименуванията лично, така и техните наследници). Чрез този проект искам да науча как тези събития са повлияли на предаването на религиозни обичаи и традиции, както и спомени от възрастните към младото поколение, и как това е засегнало религиозната принадлежност и самосъзнание на хората.


През септември 2021 (след 2 годишно прекъсване поради пандемията) имах възможност да се прибера в България, за да пътувам и да се срещна с хора от мюсюлманската общност. Тази публикация (в края на уеб страницата) съчетава снимки от пътуването ми през септември, съставени с помощта на Светлана Бахчеванова по време на менторска програма от ВИД фондация по фотография. Срещите и запознанствана с нови хора от мюсюлманстата общност и техните истории ме мотивират да продължим да работя по този проект. Вдъхновяват ме да продължавам да събирам, съхранявам и споделям изживяната история на поколения мюсюлмани в България. 


През ноември 2021 получих финансиране от Съвета по изкуствата в Англия за „Развитие на творческа практика“ по проект за развиване на социално ангажирана творческа практика съсредоточена върху мюсюлманското население. Това финансиране ще ми помогне да пътувам из България през 2022 година и да се срещна с още хора от мюсюлманската общност засегнати от насилствената смяна на имената и репресиите свързани с така наречения “Възродителен процес”. 


За участие 


Искам да чуя Вашата история!


Ако имате желание да участвате в проекта ми или имате познати, които биха искали да споделят своите преживявания, било то като споделите истории и спомени, позволите ми да Ви снимам, споделите семейни снимки и архивни документи, и други, моля свържете се с мен. Ако желаете, можете да останете анонимни. 


Свържете се с мен! Очаквам ви!

Вера

Телефон: За България +359 876 712391 / За Англия (и в WhatsApp) +44 757 0144256 

Имейл: vera.hadzhiyska@gmail.com

Уебсайт:  www.verahadzhiyska.com

Инстаграм @verahadzhiyska

Изложба “С имена на цветя: Твоето Име“

14 април - 30 април 2022

Artnewscafe, Пловдив, България

повече информация 


Using Format